Президент доручив уряду подати законопроєкт про удосконалення системи грошового забезпечення військових

Президент доручив уряду подати законопроєкт про удосконалення системи грошового забезпечення військових

До 31 грудня 2021 року уряд має внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо удосконалення системи грошового забезпечення військовослужбовців з урахуванням найкращого досвіду провідних іноземних держав.

Про це йдеться в президентському указі №532/2021 «Про деякі заходи із забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців та ветеранів війни», який підписано 13 жовтня.

Цим документом Глава держави також поставив завдання Кабінету Міністрів невідкладно вжити заходів щодо виплати в повному обсязі належного грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ, а також їхнього одноразового преміювання з нагоди Дня захисників і захисниць України. Що зокрема вже виконується із 12 жовтня.

Кабмін має щоквартально інформувати про стан реалізації заходів щодо соціального захисту ветеранів війни, сімей загиблих, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, у тому числі стосовно забезпечення реалізації права на житло таких осіб.

Крім того, уряд спільно з обласними держадміністраціями та КМДА мають забезпечити створення до кінця 2023 року в кожній області регіональних центрів медичного забезпечення, психологічної реабілітації військовослужбовців та ветеранів війни.

Щодо вдосконалення системи грошового забезпечення військовослужбовців

Докладно про перспективну систему грошового забезпечення Ukrainian Military Pages вже писали тому зупинятися на неї не будемо (кому цікаво читайте тут) А зупинимось на деяких проблемах, які заважають її введенню.

Головною проблемою є «роздуті» посадові оклади (тарифні розряди) у вищих органах управління, які фактично в рази відрізняються від окладів військових із таким званням у військах. А за новою системою вони мають отримувати майже однакове грошове забезпечення, яке в залежності від умов служби має відрізнятися не більше ніж на 20-30%.

Про цю проблему наприкінці минулого року розповідав тодішній головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Ми ще торік планували запустити нову систему грошового забезпечення, апробовану в багатьох арміях НАТО. Для чого? Ось приклад. Командир 46-го батальйону «Донбас» 54-ї бригади, у званні – полковник, отримує 19 600 грн. Директор Департаменту МО України, полковник – 45 тисяч. Хто з них заслуговує на вищу зарплату і чому – питання дискусійне.

Саме тому почалося пониження тарифних розрядів посад в оперативних і повітряних командуваннях, підрозділах Генерального штабу, а також в інших органах управління. Водночас це негативно вплинуло на морально-психологічний стан військових та спонукало їх до звільнення. Щоб не втратити цінних фахівців Хомчак офіційно попросив міністра оборони не зменшувати грошове забезпечення військовим чиї посади реформуються, а доплачувати їм за рахунок збільшення премій. На що міністр погодився й дав відповідне розпорядження.

Зауважимо, що пониження штатно-посадових категорій офіцерських посад (наприклад посада з ШПК «майор» може стати «капітанською») заплановано продовжувати й надалі по всіх Збройних Силах України. Зокрема це передбачає Концепція військової кадрової політики Міноборони на період до 2025 року, яку міністр оборони затвердив 14 вересня 2021 року.

Крім того, одна з головних проблем введення нової системи – необхідні додаткові 40 млрд грн.



Нагадаємо, що днями міністр оборони повідомив, що підвищення грошового забезпечення військовослужбовців у 2022 році не буде. Принаймні, якщо не буде переглянуто проєкт бюджету, адже, за його словами, запланованих 131 млрд грн на 2022 рік, вистачить лише щоб без боргів платити військовим на рівні 2019-2020 років.